Z Facebooka do Google Play, potem do płatnej usługi. Tak działał atak na Polaków
Widzisz na Facebooku ostrzeżenie, że aplikacja do obsługi PDF straciła ważność. Klikasz i trafiasz nie na podejrzaną stronę, lecz prosto do Google Play. Pobierasz aplikację z oficjalnego sklepu, więc wszystko wydaje się bezpieczne. Tymczasem aplikacja może uruchomić ukryty w niej mechanizm zdolny do obciążenia rachunku za telefon.